Zo maak je overheerlijke chocolade multigranenkoekjes

123_koek_granen_bakken.jpg

recepten

Deze chocolade multigranenkoekjes bevatten veel verschillende granen en zaden. Heb je geen zin om die allemaal apart toe te voegen? Dan kan je die ook gemakkelijk vervangen door 210 gram muesli met granen. 


Ingrediënten voor 20 koekjes

  • 190 gram bloem
  • 40 gram volkoren meel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1,5 theelepel zout
  • 0,5 theelepel zuiveringszout (baking soda)
  • 230 gram pure chocolade in stukjes gesneden
  • 85 gram havermout
  • 85 gram pompoenzaden en/of zonnebloemzaden
  • 60 gram polenta en/of quinoa
  • 3 eetlepels gierst, maanzaad en/of lijnzaad
  • 230 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 220 gram donkerbruine suiker
  • 100 gram geraffineerde suiker
  • 50 gram bloemsuiker
  • 2 theelepels melasse
  • 1 groot ei
  • 4 eidooiers
  • 1,5 theelepel vanille-extract

Zo maak je chocolade multigranenkoekjes

Eerst maak je de droge ingrediënten-mix. Meng daarvoor de bloem, het volkoren meel, de bakpoeder, het zout en het zuiveringszout in een kom.

Doe de chocoladestukjes, havermout, pompoenzaden, polenta en gierst in een andere kom.

De boter, donkerbruine suiker, geraffineerde suiker, bloemsuiker en melasse doe je in nog een andere kom en meng je gedurende 3 tot 4 minuten door elkaar met een mixer op middelhoge stand. De massa krijgt dan een lichtbruine kleur.

Verlaag de snelheid van de mixer en voeg het ei toe. Daarna doe je er ook de eidooiers een voor een bij en ten slotte het vanille-extract.

Zet de snelheid van de mixer op een nog lagere stand en doe de droge ingrediënten erbij. Mix tot er geen bloem meer zichtbaar is. Nu is het tijd om de chocolademix eronder te mixen. Dek daarna het deeg af met een handdoek of plastic folie. Laat 2 uur rusten.

Verwarm de oven op 180°C en houd twee bakplaten met bakpapier opzij.

Nadat je het deeg 2 uur hebt laten rusten, maak je er kleine balletjes van en leg je die op de bakplaat.

Zet de koekjes voor 14 tot 18 minuten in de voorverwarmde oven tot ze een goudbruine kleur hebben.

Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster en genieten maar!

Auteur: Lissa De Hoog


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram