Gerelateerde artikels
Veggie freekeh-salade met geroosterde butternut en spinazie
recepten
Een gezonde salade die ook veggie is? Die maak je met freekeh, een butternut, spinazie en kerstomaatjes. Deze veggie freekeh-salade is perfect als lunch of als lichte avondmaaltijd.
Ingrediënten
- 1 butternut
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes rozemarijn en/of tijm
- 200 gr freekeh
- 1 sjalot
- 400 gram spinazie
- 150 gram kerstomaten
- Olijfolie
- Grof zeezout
- Optioneel: gemalen chili
Zo maak je veggie freekeh-salade met butternut
Verwarm de oven voor op 200 graden. Je hoeft de butternut niet te schillen, want je kan ‘m ook gemakkelijk roosteren met schil. Verwijder wel de pitten en snijd in hapklare stukjes. Doe alle stukjes in een groot bakblik.
Plet de teentjes knoflook en doe ze samen met de takjes rozemarijn en/of tijm in het bakblik. Sprenkel er een flinke scheut olijfolie overheen en strooi er wat zeezout over. Je kunt er ook nog een snuf gemalen chili over strooien als je van pikant houdt. Meng alles goed door elkaar met je handen en zet het bakblik 30-40 minuten in de oven totdat de pompoen gaar is.
In tussentijd kook je de freekeh gaar volgens de aanwijzing op de verpakking, dat duurt ongeveer 15 minuten. Giet daarna af en laat nog 10 minuten staan.
Hak de sjalot fijn. Verwarm een grote (wok)pan en fruit daarna de sjalot in een eetlepel olijfolie. Voeg in batches de spinazie toe en laat die heel kort slinken zodat het nog een bite heeft en breng op smaak met zout en peper.
Zet nadien het vuur uit. Halveer de kerstomaten en schep ze door de pan. Als de pompoen gaar is, schep je die er ook door (zonder knoflook en takjes). Hetzelfde geldt voor de freekeh. Schep alles door elkaar en breng eventueel nog extra op smaak.
Auteur: Lissa De Hoog