KUL lanceert website met tips om veilig te vallen

nieuws Aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven is een website voorgesteld, die tal van tips bevat om veilig te vallen. De site bevat 36 filmpjes waarin gedemonstreerd wordt hoe men best zijwaarts, achterwaarts en voorwaarts valt. Het initiatief richt zich in de eerste plaats naar het basisonderwijs, maar ook anderen kunnen er heel wat van kunnen opsteken.

“Bij het vallen moet men bijvoorbeeld door de knieën te buigen de afstand tussen het lichaam en de grond proberen te verkleinen. Men moet ook absoluut vermijden dat het hoofd in contact komt met het oppervlak waarop men valt”, aldus Karen Nackom, lector KHLeuven, die te zien is in de demonstratievideo’s.

Valproblemen worden het meest geassocieerd met senioren omdat ze in die leeftijdsgroep meer voorkomen en de gevolgen bij hen vaak veel ernstiger zijn dan bij jongeren. Ook kinderen vallen echter vaak. Uit Nederlandse statistieken blijkt dat er jaarlijks 75.000 kinderen van 4 tot en met 12 op spoedgevallen terechtkomen als gevolg van een val.

De website besteedt ook aandacht aan het veilig vallen bij het fietsen. In de periode 2008-2011 werden in ons land 64.817 fietsongevallen geregistreerd, waarbij 3.714 zwaargewonden en 312 doden vielen. Uit een studie van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde blijkt dat 86 procent van de slachtoffers die verzorging nodig hebben in het ziekenhuis vielen bij een fietsongeval waarbij geen andere partij betrokken was.

www.vallenenopstaan.be

Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram