Windpokken: Aantal volwassen doden stijgt

nieuws Uit een analyse van de overlijdenscertificaten in Engeland en Wales in de periode 1995-1997 blijkt dat het aantal overlijdens ten gevolge van een infectie met windpokken of Varicella bij volwassenen toeneemt. In totaal werden in deze periode 119 overlijdens toegeschreven aan varicella, waarvan er na controle 94 of 79% overbleven. Dit betekent ongeveer 25 overlijdens per jaar of ongeveer 1 per 10.000 infecties met varicella.
- 81% van die overlijdens waren volwassenen ouder dan 25 jaar. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met de periode 1967-1977 toen slechts 48% van de overlijdens volwassenen waren.
- Het aantal overlijdens ten gevolge van varicella is omgekeerd evenredig met het aantal consultaties bij de huisarts: 81% van de consultaties voor varicella betrof kinderen beneden 14 jaar, in slechts 19% van de gevallen ging het om volwassenen.
- Het sterftecijfer lag het laagst in de groep van 5 tot 14 jaar (2%) en het hoogst in de groep boven 65 jaar (21%).
- Het sterftecijfer bij mannen lag bijna dubbel zo hoog als bij vrouwen, alhoewel het aantal consultaties voor varicella ongeveer even hoog lag.
- 12% van de overlijdens betrof personen die niet in Europa of Amerika waren geboren, terwijl die groep slechts 4% uitmaakt van de Britse bevolking.
De auteurs besluiten dat een varicella-infectie niet onschuldig is, en dat zowel het absolute als het relatieve aantal overlijdens bij volwassenen toeneemt.

Bron: British Medical Journal, 2001, 1091-1093.


Laatst bijgewerkt: november 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram