Toevoegen van omega-3 en omega-6 vetzuren aan flesvoeding geeft later achterstand

nieuws Het toevoegen van omega-3 en omega-6 vetzuren in flesvoeding aan baby's zorgt ervoor dat deze zich in de eerste maanden na de geboorte beter ontwikkelen. Maar op 9-jarige leeftijd blijken de kinderen juist een iets slechtere hersenfunctie te hebben dan kinderen die niet deze toegevoegde vetzuren in de flesvoeding hebben gehad. Dat blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Het is bekend dat kinderen die borstvoeding hebben gehad een iets hoger IQ hebben dan kinderen die flesvoeding kregen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat moeders die borstvoeding geven meer opleiding hebben genoten dan moeders die direct kiezen voor de fles. Maar ook de samenstelling van de melk kan dit verschil veroorzaken. Moedermelk bevat omega-3 vetzuren terwijl dat soort vetzuren in de standaard flessenmelk ontbreken.

De studie onderzocht 123 kinderen die flessenvoeding zonder vetzuren kregen, 91 kinderen die wel vetzuren in de melk dronken en 127 kinderen die borstvoeding kregen. In deze studie is onderscheid gemaakt tussen rokende en niet rokende moeders tijdens de zwangerschap.

De kinderen die toegevoegde vetzuren in de flessenvoeding hebben gehad scoren bij plannen en organiseren iets slechter. Verder was het effect van de vetzuren afhankelijk van de vraag of de moeder rookte tijdens de zwangerschap. Het is bekend dat roken tijdens de zwangerschap een duidelijk negatief effect heeft op het IQ van kinderen. Dat werd ook in dit onderzoek gevonden. De kinderen van tijdens de zwangerschap rokende moeders die flesvoeding met vetzuren hebben gehad, hebben niet alleen meer moeite met plannen en organiseren, maar hebben ook wat meer moeite met leren en geheugen en een lager verbaal IQ.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram