Onderzoek bewijst: tweede kind mat ons af

dossier

Een eerste kindje brengt zoveel liefde dat veel ouders nog een broertje of zusje willen, maar als het zover is, zet die de boel én het huis op stelten. Een uitdaging voor de mentale gezondheid van de ouders, zeg maar. Dat blijkt nu ook uit onderzoek.

Een team van het ARC (Centre of Excellence for Children and Families Over the Life Course) kon een onderzoek inkijken waarbij zo’n 20.000 Australiërs 16 jaar lang werden gevolgd, om zo te kijken welke impact het krijgen van kinderen heeft op onze tijdsdruk en mentale gezondheid. Wat bleek?

Toegenomen tijdsdruk

Vóór de geboorte van een kindje ervaren beide partners evenveel tijdsdruk. Van zodra het kindje er is, vergroot die tijdsdruk bij allebei, maar bij de moeder aanzienlijk meer dan bij de vader. Een tweede kind verdúbbelt die tijdsdruk nog, wat de kloof tussen moeder en vader dus nog groter maakt. De toegenomen tijdsdruk is er zowel bij ouders die werken als bij niet-werkende ouders. Overschakelen op een parttime regime, zal de tijdsdruk dus niet verminderen.

Lees ook: Factchecker: Maakt suiker kinderen echt hyperactief?

Mentaal welzijn

Onmiddellijk na de geboorte van het eerste kindje verbetert het mentaal welzijn van de mama voor een aantal jaren, maar als er een tweede kindje volgt, krijgt dat welzijn een dreun. De tijdsdruk stijgt opmerkelijk. Ook bij papa’s, al vlakken die negatieve gevoelens wel af naar verloop van tijd. Vaders ervaren dus niet dezelfde chronische tijdsdruk als moeders. Het is dan ook belangrijk dat de vader betrokken wordt bij de zorg van het kind, want dat kan de mentale belasting van de moeder verlichten.

Lees ook: Moeilijke slaper als baby? Meer kans op ‘stevige’ peuterpuberteit

Bronnen:
https://www.lifecoursecentre.org.au
https://www.healthline.com


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram