Kinderen nemen elk jaar 107 miljoen geneesmiddelen

nieuws De Belgische apothekers verkopen jaarlijks 6,6 miljoen verpakkingen met medicijnen voor kinderen. In totaal krijgen onze kinderen liefst 107 miljoen pillen, druppels en vaccins toegediend. Dat blijkt uit recente cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv). Het aantal verkochte geneesmiddelen is tussen 2007 en 2011 liefst driemaal sterker gestegen dan het aantal kinderen. Vooral medicijnen die problemen met de ademhaling verhelpen, gaan vlot over de toonbank. Zo krijgen al vier op tien baby's en peuters een geneesmiddel voor astma of chronische bronchitis (+7,3%). Ook het aantal adolescenten met longaandoeningen is met bijna 5% gestegen.

Ook het gebruik van diabetesmiddelen is met bijna een derde toegenomen. In 2011 telde het Riziv al 5.300 kinderen met diabetes. De stijging is het grootst bij de adolescenten (+29%) en kinderen tussen 3 en 12 jaar (+15%). Meer overgewicht werkt diabetes type-2 in de hand.

Ondanks vele ontradingscampagnes is het antibioticagebruik bij kinderen nog steeds hoog. Meer dan één op de tien verkochte medicijnen voor kinderen is een antibioticum. Goed voor bijna 14 miljoen dagdoses bij 1,3 miljoen kinderen. Dokters schrijven hoofdzakelijk de klassieke breedwerkzame penicillines voor.
Verder nam ook het aantal verkochte neus-, oog- en oordruppels (+20%) en psychostimulantia zoals Rilatine (ADHD) (+92%).


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram