Voor jou gelezen op Famme.be

Hoe (on)gezond is neuspeuteren nu echt?

Laatst bijgewerkt: januari 2019
wpk_AV_neuspeuteren.jpg

nieuws

Gebruik jij ook het argument dat neuspeuteren ongezond is ook in een wanhopige poging om je kleine uk ermee te doen stoppen? Nice try. Maar is neuspeuteren wel echt zo slecht voor je? 

Het kan in ieder geval geen kwaad. Sterker nog: het wordt zelfs aangeraden door de Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger, zo meldt de Volkskrant. Droog snot werkt in de darmen als een medicijn, aldus de Oostenrijker. Toch legt Amsterdams hoogleraar Fokkens aan de Volkskrant uit dat er veel meer bij komt kijken.

Is het nu dus ongezond of niet? Ja en nee.

Snot op zich is gezond omdat het zorgt voor een balans tussen gunstige en potentieel schadelijke bacteriën. Maar het opeten zelf is overbodig aangezien je minstens een halve liter per dag zo inslikt.

Gevaar van neuspeuteren
Daarnaast komt nog dat neuspeuteren zelf wel schadelijk kan zijn voor je neus. Die werkt namelijk als airconditioner die ingeademde lucht verwarmt en reinigt. Dankzij de trilhaartjes in je neus worden slijm, bacteriën en eventueel schadelijke stoffen via de neus- en keelholte afgevoerd. Dat is meteen de reden waarom door je neus ademhalen zo belangrijk is.

De binnenkant van de neus gaat gemakkelijk kapot. Er kunnen dan wondjes en korstjes ontstaan. Uiteindelijk kan er een wondje ontstaan in de voorkant van het neustussenschot. Dan ben je gevoeliger voor infecties. Sommige mensen hebben zelfs een gat in hun tussenschot, omdat ze telkens het korstje weer open krabben.

Wat mag dan wel?
Je hebt dus geen extra snot nodig om gezond te blijven en het peuteren zelf is schadelijk voor je neus.  Maar wat als je echt last hebt van je neus, omdat die bijvoorbeeld heel droog is? Mag je ‘m dan helemaal niet meer aanraken?

Beter niet: spoelen met zout water kan een oplossing zijn. Speciale neuszalf of vaseline kan ook al helpen en is meteen een stuk gezonder voor je neus en aangenamer voor je medemens.

Artikel op Famme.be
bron: https://famme.be/ongezond-neuspeuteren/


Famme.be
volgopfacebook

volgopinstagram