Frisdranken maken misschien toch niet dik

nieuws Frisdranken en fruitsappen worden vaak met de vinger gewezen voor het feit dat kinderen dikker worden. Uit een Canadees onderzoek in het vakblad Applied Physiology, Nutrition and Metabolism blijkt er echter geen duidelijke relatie te bestaan tussen consumptie van zoete dranken zoals frisdrank en sap en overgewicht bij kinderen, behalve bij jongens tussen 6 en 11 jaar.

De wetenschappers onderzochten drinkgedrag en overgewicht bij 10.038 kinderen tussen 2 en 18 jaar in Canada. Deze werden op grond van geslacht en leeftijd (2-5 jaar, 6-11 jaar en 12-18 jaar) in groepen verdeeld. Interviewers brachten in kaart wat de kinderen in een etmaal dronken.

Uit de analyse bleek dat de meeste kinderen meer zoete dranken consumeren dan algemeen wordt aangeraden. Kinderen van 2 tot 5 jaar drinken vooral vruchtensap, jongeren vooral frisdrank en 6- tot 11-jarigen allebei. Er was echter geen relatie met overgewicht en obesitas, wanneer ook gekeken werd naar andere factoren zoals familie-inkomen en mate van lichaamsbeweging. Dit zijn bekende factoren die van invloed zijn op het ontstaan van overgewicht. De enige uitzondering vormde de groep jongens van 6 tot 11 jaar. Jongens van deze leeftijd die vooral frisdrank consumeren hadden maar ruim twee maal zoveel kans op overgewicht als jongens van dezelfde leeftijd met een evenwichtiger drankpatroon.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram