Franse studie bevestigt verband tussen toename kinderleukemie en nabijheid van kerncentrales

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Volgens een Franse studie in het International Journal on Cancer, wordt bij kinderen jonger dan vijf jaar die binnen een straal van 5 kilometer van een kerncentrale wonen, twee keer zo vaak kinderleukemie vastgesteld, dan bij kinderen die verder dan 20 kilometer van een kerncentrale wonen.

De gegevens van 2753 kinderen bij wie tussen 2002 en 2007 leukemie werd vastgesteld, werden vergeleken met die van een controlegroep van 30.000 kinderen. Bij 14 kinderen jonger dan 15 jaar die in een straal van 5 km rond een kerncentrale woonden.

De resultaten van het Franse onderzoek komen overeen met een studie van de National Academy Press, USA, waarin wordt vastgesteld dat vrouwen en kinderen een aanzienlijk groter risico lopen op kanker veroorzaakt door straling, dan mannen die zijn blootgesteld aan dezelfde dosis ioniserende straling. Stralingschade omvat niet alleen kanker en leukemie, maar ook verminderde weerstand en verminderde vruchtbaarheid, toename van andere ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, geboorteafwijkingen waaronder hartafwijkingen en andere mutaties.

Een Britse studie uit 2011 kon dan weer geen verband vinden tussen leukemie bij jonge kinderen en wonen in de omgeving van een kerncentrale.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram