UZA start klinische studie met vaccin tegen hersenkanker bij kinderen

123_kind_kanker_chemo_2021.jpg

nieuws De voorbije decennia werd sterk ingezet op onderzoek naar de behandeling van kinderkanker, waardoor het genezingspercentage is gestegen naar 80 procent, maar voor bepaalde hersentumoren (hooggradige gliomen) en hersenstamtumoren (ponsgliomen) zijn de overlevingskansen nog steeds uitermate klein. Bij UZA start nu een klinische studie naar gepersonaliseerde celtherapie.


Na meer dan twee decennia wetenschappelijk onderzoek naar celgebaseerde immuuntherapie als behandeling tegen kanker zijn het UZA en de Universiteit Antwerpen erin geslaagd een experimenteel therapeutisch vaccin te ontwikkelen op basis van lichaamseigen immuuncellen en mRNA (dit is de boodschap om genetische informatie om te zetten in een signaal). “Met dit vaccin wordt het eigen immuunsysteem getraind om kankercellen te herkennen en te doden”, zo staat in het persbericht dat UZA uitstuurde.

“Deze experimentele behandeling wordt sinds 2005 uitgebreid geëvalueerd in klinische studies voor volwassen patiënten met verschillende vormen van kanker, waaronder agressieve hersentumoren. Uit belovende resultaten van deze studies, leerden we dat deze vaccins goed verdragen worden (reacties zoals huiduitslag, jeuk of koorts komen wel eens voor) en verzamelden we de nodige wetenschappelijke argumenten om nu verder te bestuderen of  deze gepersonaliseerde immuuntherapie, als aanvulling op de huidige kankerbehandelingen, een meerwaarde kan bieden voor kinderen met hersen- of hersenstamkanker.”

Lees ook: Kanker bij kinderen: meer onderzoek nodig

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten heeft het UZA-team groen licht gegeven voor een klinische studie voor 10 patiënten tussen 1 en 17 jaar met een bevestigd hooggradig glioom of ponsglioom. De tien kinderen zullen de gepersonaliseerde celtherapie krijgen in combinatie met de klassieke kankerbehandelingen, zoals chemo- en radiotherapie. De onderzoekers zullen registreren hoe de patiënten de therapie ervaren en ook de doeltreffendheid ervan bestuderen. De eerste resultaten worden midden 2024 verwacht.

Wie dit onderzoek graag wil steunen, kan voor meer informatie terecht op de website van UZA Foundation. Schenkingen zijn ook rechtstreeks welkom op IBAN BE69 0017 9875 6478 met de mededeling “hersenkanker bij kinderen”.

Bronnen:
www.kanker.be
www.uza.be
www.allesoverkanker.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram