Lange mensen krijgen meer kanker

nieuws Lange mensen krijgen relatief vaker kanker dan korte mensen. Dat verband is eerder overtuigend aangetoond, maar een verklaring hiervoor is nog onbekend. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lichaamslengte een sterk verband heeft met dikkedarmkanker, borstkanker, alvleesklierkanker en eierstokkanker.

Lichaamslengte op zich is waarschijnlijk geen directe oorzaak van kanker. Nieuw onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum van Maastricht wil nagaan wat de onderliggende factoren zijn die kunnen leiden tot zowel een grotere lichaamslengte als een hoger risico op kanker. Lichaamslengte weerspiegelt namelijk bepaalde groeipatronen vroeg in het leven. Daarbij spelen ons voedingspatroon, leefstijl, leefomgeving, genen en hormonen allemaal een rol.

Dit kan helpen verklaren waarom langere mensen relatief vaker kanker krijgen. In het nieuwe onderzoek worden twee factoren onderzocht, namelijk de hoeveelheid calorieën die we tijdens de kindertijd binnenkrijgen en verschillen in genen. De kankersoorten die in het onderzoek worden onderzocht zijn dikkedarmkanker en borstkanker. Van deze kankersoorten is namelijk gebleken dat langere mensen een grotere kans hebben om deze te ontwikkelen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Doe de quiz rond opsporing van borstkanker Doe de quiz rond opsporing van borstkanker
Stichting tegen Kanker

Wist je dat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen is? Opsporing redt levens. Meer weten?

Doe de quiz!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram