Kankerbehandeling leidt tot cognitieve achteruitgang

123-hersenscan-oz-tablet-12-18.png

nieuws

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Cancer bevestigt dat een kankerbehandeling soms kan leiden tot cognitieve achteruitgang. Deze cognitieve veranderingen zijn soms tijdelijk en kunnen voor een bepaalde periode  cognitieve klachten veroorzaken (problemen met het ‘denkwerk’ en het uitvoeren daarvan). Het is echter ook mogelijk dat klachten langer aanhouden. Naar schatting 30 procent van de patiënten ervaart blijvende geheugen- en multitaskingstoornissen. De kleine veranderingen - in zowel de grijze als de witte stof - zijn soms ook op hersenscans zichtbaar. De exacte oorzaak hiervan is nog niet bekend,

Volgens de nieuwe studie bij vrouwen die behandeld werden voor borstkanker, zou de cognitieve achteruitgang te maken hebben met versnelde verouderingsprocessen in het lichaam door de beschadiging van DNA van gezonde cellen en een verminderde telomerase activiteit door de behandeling.  

Lees ook
www.allesoverkanker.be/geheugen-en-concentratieproblemen-na-kanker

Laatst bijgewerkt: december 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram