Grote mensen lopen meer kans op kanker

123-personen-lengte-gezin-05-18.jpg

nieuws

Een nieuwe studie met gegevens van ruim 5,5 miljoen Zweedse mannen en vrouwen bevestigt dat het risico op kanker toeneemt met de lichaamslengte: elke tien centimeter erbij vergroot de kans op de ziekte. Eerder onderzoek had al een verband gelegd tussen lichaamsgrootte en kanker, vooral dan borst- en huidkanker. 

De lengte van de onderzochte personen schommelde tussen 100 cm tot 225 cm. Er werd ook gekeken naar opleiding en inkomen, maar bijvoorbeeld niet naar (ongezonde) leefgewoonten zoals roken, alcoholinname, zonnebaden en andere bekende risicofactoren voor kanker. 

  • Lange mensen hebben een verhoogde kans op alle types kanker. Voor elke 10 cm steeg het risico op kanker met 11% bij mannen en met 18% bij vrouwen.
  • Voor borstkanker steeg het risico per 10 cm met 20% bij vrouwen.
  • Voor huidkanker steeg het risico met 32% bij mannen en met 27% bij vrouwen. 
De onderzoekers benadrukken dat veel andere factoren dan lengte meespelen, zodat het moeilijk is om de precieze rol van de lichaamslengte te bepalen. Ook is niet duidelijk waarom de lichaamslengte een invloed zou hebben op het kankerrisico. 

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram