Eén op zes kankergevallen veroorzaakt door behandelbare infectie

nieuws Van één op de zes kankergevallen is de oorzaak een infectie die te voorkomen of te behandelen is. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in The Lancet Oncolgy.

Infecties veroorzaken wereldwijd ongeveer twee miljoen kankergevallen per jaar. 80% van deze gevallen duiken op in minder goed ontwikkelde gebieden van de wereld. Van de 7,5 miljoen sterfgevallen die in 2008 ten gevolge van kanker optraden, waren ongeveer 1,5 miljoen toe te schrijven aan infecties die mogelijk te voorkomen of te behandelen waren.

De onderzoekers analyseerden gegevens van 27 soorten kanker in 184 landen en berekenden dat 16% van alle kankergevallen in 2008 verband hielden met infecties. In ontwikkelingsgebieden was 23% van de kankergevallen infectiegerelateerd, in ontwikkelde gebieden was dit 7%.

Volgens de onderzoekers zijn vooral die kankersoorten te voorkomen die in verband zijn gebracht met het humaan papillomavirus (HPV), de Helicobacter pylori-bacterie en het hepatitis B- en hepatitis C-virus.

In 2008 veroorzaakten deze vier factoren samen 1,9 miljoen kankergevallen. In de meeste gevallen betrof dit maag-, lever- en baarmoederhalskanker.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram