Voor jou gelezen op De Standaard

Belg onderschat obesitas, overschat vervuiling als risicofactor voor kanker

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Vraag Belgen naar de belangrijkste oorzaken van kanker en ze denken aan tabak en zonnebanken, maar ook aan luchtvervuiling en voedingsadditieven. De gevolgen van ongezonde voedingsgewoonten en een gebrek aan beweging blijken onderschat.

De meeste Belgen denken dat kanker een gevolg is van externe factoren, zoals vervuiling, terwijl het toch onze eigen levensstijl die meer dan de helft van alle kankers veroorzaakt. Dat blijkt uit de Kankerbarometer 2015, waarover de Stichting tegen Kanker maandag bericht.

De Stichting tegen Kanker neemt om de twee jaar een enquête af bij duizend Belgen tussen zestien en zeventig jaar. Doel is na te gaan of mensen de risico’s op kanker juist inschatten.

Hardnekkige mythes
Uit de enquête van dit jaar blijkt dat de Belg in de eerste plaats tabak verantwoordelijk acht voor kanker, voor blootstelling aan zon en zonnebank, luchtvervuiling, obesitas en voedingsadditieven. De volgorde van de reële risico’s is toch enigszins anders: ook daar bekleedt tabak de eerste plaats, maar daarna volgen obesitas en fysieke inactiviteit, kankerverwekkende virussen zoals HPV, genetische factoren en het beroep.

De Stichting tegen Kanker zegt dat er nog steeds ‘heel wat hardnekkig mythes’ zijn. Hoewel luchtvervuiling op de derde plaats staat van kankerverwekkende factoren, is ze in realiteit verantwoordelijk voor 2 à 4 procent van de kankers. Nog een fabeltje: 64 procent denkt dat voedingsadditieven kanker veroorzaken, terwijl er volgens de huidige stand van de wetenschap geen enkel risico is voor de in de EU gebruikte additieven.

Rood vlees
Toch is er ook een positieve noot: bepaalde bewezen risicofactoren, zoals alcohol, zijn beter bekend bij de bevolking. Zo stijgt het aantal mensen dat een verband tussen alcohol en kanker legt met 5 procent. ‘Nog een beter bekende risicofactor is een overdreven consumptie van rood vlees. Ten opzichte van 2013 weten 6 procent meer mensen dat veel rood vlees eten een verhoogd risico op darmkanker met zich meebrengt’, klinkt het in een persbericht.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150615_01731896


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram