Hoe Liberaler de wetgeving, hoe meer abortus

nieuws In landen met een liberale abortuswet komen meer abortussen voor dan in landen met een restrictieve wet. Al moeten de effecten niet overdreven worden. De kans dat een vrouw zwanger raakt en de kans dat een zwangere vrouw een abortus ondergaat, is in landen met de meest liberale abortuswetgeving iets groter dan in landen met een restrictievere abortuswetgeving. Dat blijkt uit onderzoek aan Radboud Universiteit Nijmegen naar de abortuswetgeving en de invloed daarvan op de vruchtbaarheidskeuzes van vrouwen.

Maar dat is niet het hele verhaal. Want deze bevinding verklaart bijvoorbeeld niet waarom Nederland, met een van de meest liberale abortuswetten, al jarenlang een van de laagste abortuscijfers ter wereld heeft. Dat komt omdat Nederland een liberaal anticonceptiebeleid heeft. De pil is bekend, voor elke vrouw beschikbaar en wordt voor jonge vrouwen vergoed door de verzekering. Condooms zijn ook makkelijk te verkrijgen. Zo'n beleid voorkomt veel ongewenste zwangerschappen en dus abortussen.

In bijna alle onderzochte landen is de abortuswetgeving ooit strenger geweest dan nu en in de strengere periode kwamen minder abortussen voor. Maar wil een land de abortuscijfers écht verlagen, dan kan het beter inzetten op liberaal anticonceptiebeleid, aldus het onderzoek.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram