Waarom maakt krabben jeuk erger?

nieuws In eerste instantie zou je denken dat krabben de juiste keuze is als je jeuk hebt. Krabben veroorzaakt een lichte pijn. Zenuwcellen gaan die pijnsignalen – in plaats van de jeuksignalen – naar het brein brengen. En daardoor verstoort het krabben – in ieder geval tijdelijk – de sensatie die wij ‘jeuk’ noemen. Dat meldt de wetenschappelijke website Scientas.nl

“Het probleem is dat wanneer het brein deze pijnsignalen ontvangt, het reageert door de neurotransmitter serotonine te produceren om zo de pijn te controleren,” vertelt onderzoeker Zhou-Feng Chen. “Maar wij ontdekten dat wanneer serotonine zich vanuit het brein naar het ruggenmerg verspreidt, het over kan springen van de neuronen die pijn waarnemen op zenuwcellen die de intensiteit van de jeuk beïnvloeden.” Wetenschappers ontdekten decennia geleden al dat serotonine een rol speelt bij het controleren van de pijn. Het is echter voor het eerst dat ze kunnen vaststellen dat het stofje ook een rol speelt in het geval van jeuk.

De onderzoekers experimenteerden met behulp van muizen. Een aantal muizen werd zo aangepast dat zij geen serotonine konden aanmaken. Wanneer deze muizen een stofje geïnjecteerd kregen dat er normaliter voor zorgt dat hun huid gaat jeuken, krabden de muizen niet zo erg als de muizen die wel serotonine konden aanmaken. Maar wanneer deze muizen geïnjecteerd werden met serotonine, krabden ze nadat ze ook een goedje dat jeuk veroorzaakt geïnjecteerd kregen net zo vaak als de muizen die zelf serotonine konden aanmaken. “Dus dit past keurig in het idee dat jeuk- en pijnsignalen door verschilende, maar aan elkaar gerelateerde routes worden uitgezonden. Krabben kan jeuk minder maken door een milde pijnsensatie te creëren. Maar wanneer het lichaam op de pijnsignalen reageert, kan die reactie de jeuk erger maken.”

Het onderzoek biedt wellicht hoop voor mensen die chronisch jeuk hebben. Net als bij de muizen de aanmaak van serotonine blokkeren, is geen optie. Daarvoor speelt serotonine een te grote rol in het lichaam. Maar mogelijk is het wel een optie om de communicatie tussen serotonine en de zenuwcellen die jeuksignalen verwerken, te verstoren.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram