Nieuwe app BackUp voor mensen met zelfmoordgedachten en hun omgeving

loogo-zelfmoordl-gr-10-15.jpg

nieuws Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie lanceert de app BackUp. Die biedt een aantal tools voor mensen met zelfmoordgedachten. Daarnaast richt de app zich expliciet op de omgeving van mensen die (mogelijk) aan zelfdoding denken. De applicatie geeft u tips hoe signalen te herkennen, hoe het gesprek aan te gaan… met de mogelijkheid om hoopvolle zaken te delen om zo anderen te ondersteunen.

“Het luik voor mensen met zelfdodingsgedachten bestaat uit 4 onderdelen”, verduidelijkt Kirsten Pauwels van het Vlaams expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), “Ten eerste is er de mogelijkheid om snel in contact te komen met je belangrijkste contactpersonen, ook wel BackUps genoemd, als het moeilijk gaat. Ten tweede zijn er BackUpkaarten die je helpen herkennen wanneer het mis gaat en hoe je rustiger kan worden. Het derde onderdeel is de BackUpbox. Hier voeg je je eigen hoopvolle momenten, muziek, foto’s … toe. Ten slotte kan je met de app een safety plan maken die je helpt crisismomenten door te komen.”

De onderdelen van de app werden niet lukraak gekozen, maar zijn wetenschappelijk onderbouwd. De app werd voorafgaand uitgebreid getest door zowel experten op het vlak van de preventie van zelfdoding als door mensen met zelfdodingsgedachten, die de app gedurende een week konden testen.

BackUp is geen vervanging voor hulpverlening. Wel is het een extra tool die mensen kan helpen crisismomenten te overbruggen en die aanmoedigt om over zelfdodingsgedachten te praten. Zo kan de stap naar hulpverlening kleiner worden gemaakt. De app herinnert u aan de dingen en mensen die u er terug bovenop kunnen helpen.
De app werd ontwikkeld voor iOs en Android en is gratis te downloaden.
Meer informatie: www.zelfmoord1813.be/backup


Laatst bijgewerkt: oktober 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram