App voorspelt ziekte

Startscherm-CM-Zorgapp-400.jpg

nieuws Draagbare sensoren die onder meer uw hartslag, activiteit en de temperatuur van uw huid meten, kunnen het prille begin van een ziekte of een infectie signaleren. Dat blijkt uit onderzoek aan de Amerikaanse Stanford University. Onder meer de ziekte van Lyme zou zo in een zeer vroeg stadium kunnen opgespoord worden.

De onderzoekers verrichten meer dan 250.000 metingen per dag bij zestig mensen. Iedere deelnemer droeg een armband met sensoren, waardoor er continu gegevens werden verzameld. De proefpersonen droegen daarnaast een tot acht commercieel verkrijgbare activiteitsmonitors om data te verzamelen, zoals hartslag, hoeveelheid zuurstof in het bloed, huidtemperatuur, aantal stappen, aantal calorieën verbrand, versnelling en zelfs blootstelling aan straling. Ook moesten de proefpersonen regelmatig bloed afgeven en werden de genen geanalyseerd.
Daarop stelden ze voor elke proefpersoon basisgegevens op. Wanneer bepaalde metingen afwijken van het gemiddelde, kan dit wijzen op bepaalde ziekten.

Ziekte van Lyme
Dat was bijvoorbeeld het geval met een van de onderzoekers die ook proefpersoon was. De sensoren merkten op dat hij de ziekte van Lyme had opgelopen, nog voor hij symptomen kreeg. Ook konden ze verschillen in insulinegevoeligheid meten, wat mogelijk een aanduiding is voor diabetes type 2.

De onderzoekers zijn overtuigd dat men de bestaande draagbare sensoren gemakkelijk kan aanpassen om de gezondheid op de voet te volgen. Hierdoor zou er vroegtijdig kunnen ingegrepen worden. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

Laatst bijgewerkt: februari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram