Nieuwe studie ontkracht mogelijke gezondheidsrisico's van hoogspanningslijnen en GSM's

123-straling-hoogsp-leefm-mast-170-01.jpg

nieuws Een nieuwe studie van de Universiteit van Manchester in het Journal of the Royal Society Interface komt tot het besluit dat de elektromagnetische velden die ontstaan door gsm's, wifi routers, hoogspanningslijnen niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

In een recent advies zegt de Hoge Gezondheidsraad dat er momenteel - ondanks vele duizenden studies - geen eenduidig antwoord mogelijk is of blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden (RF EMV) van het mobiele netwerk en de mobiele telefoon al dan niet schadelijk is voor de gezondheid. Dat is aan de ene kant geruststellend, daar ook na jaren gebruik geen duidelijke aanwijzingen zijn gevonden voor gezondheidsschade bij het in acht nemen van door nationale en internationale instanties voorgestelde gezondheidskundige advieswaarden. Maar aan de andere kant weten we onvoldoende over de consequenties van de huidige ‘levenslange, bevolkingsbrede’ blootstelling aan RF EMV van draadloze-communicatiesystemen om een definitieve uitspraak te kunnen doen, zo zegt de Hoge Gezondheidsraad.

De nieuwe studie van de Universiteit van Manchester onderzocht een van de mogelijke mechanismen die een schadelijk effect van die elektromagnetische velden zouden kunnen verklaren. De velden zouden namelijk chemische reacties in ons lichaam kunnen verstoren waarbij een bepaald type van eiwit, de zogenaamde flavoproteïnes, aangetast wordt. Deze eiwitten verplaatsen electronen van de ene plaats naar de andere en spelen een cruciale rol bij tal van levensnoodzakelijke processen zoals het herstel van DNA, het gecontroleerd afsterven van cellen, de werking van onze biologische klok en de ontwikkeling van ons zenuwstelsel. Indien deze eiwitten niet meer optimaal functioneren, zou dit ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Deze biomechanische veranderingen zouden een van de belangrijkste oorzaken kunnen zijn van eventuele gezondheidsschade door elektromagnetische velden.

De onderzoekers gingen in een laboratoriumproef na of en hoe deze flavoproteïnen beïnvloed worden door elektromagnetische stralen van verschillende sterktes. Ze vonden echter geen enkel effect. Zij besluiten dan ook dat het zeer onwaarschijnlijk is dat zogenaamde elektrosmog biologische processen verstoort. Daarmee is een belangrijk mechanisme om de mogelijk schadelijke invloed van elektromechanische velden te verklaren, ontkracht. Maar, zo benadrukken de onderzoekers, is meer onderzoek nodig om eventueel andere mechanismen te onderzoeken.

Laatst bijgewerkt: januari 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram