Verzwakt veelvuldig gebruik van antibiotica de afweer?

nieuws Antibiotica hebben geen rechtstreekse invloed op ons afweersysteem. Ze kunnen er echter wel toe leiden dat het afweersysteem zich onvoldoende kan ontwikkelen. Om een goede immuniteit te verwerven, is er immers voldoende lang contact nodig tussen microben en het afweersysteem. Als men elke bacteriële besmetting bij de eerste tekens met antibiotica onderdrukt, dan wordt de natuurlijke verdediging onvoldoende gestimuleerd om efficiënte antistoffen op te bouwen. Het gevolg is dat men meer dan eens met dezelfde kiem kan herbesmet raken.
Kinderen die te vaak en te snel antibiotica krijgen, hebben daardoor meer infecties, niet omdat hun afweer verzwakt is, maar wel omdat hij geen tijd krijgt om zijn werk te doen.

Door het gebruik van antibiotica kan ook het evenwicht tussen bacteriën en schimmels die van nature op onze huid, darmen, slijmvliezen enz. voorkomen (men noemt dit ‘commensalen’), verstoord worden. Hierdoor kunnen die schimmels zich en een schimmelinfectie veroorzaken.

Bij veelvuldig antibioticagebruik kan bovendien de normale commensale bacteriële flora van keel en darm resistent worden tegen een of meerdere antibiotica. Commensalen kunnen uitzonderlijk aanleiding geven tot zeer ernstige diepe infecties (bv longontsteking, hersenvliesontsteking ). Een kind dat vaak antibiotica krijgt toegediend en zo drager is van resistente commensalen, is echter minder een gevaar voor zichzelf dan wel voor zijn omgeving. In een omgeving waar vele kinderen regelmatig allerlei soorten antibiotica krijgen, zijn alle kinderen die drager worden van resistente commensalen een gevaar voor alle anderen.

Als een kind drager wordt van verschillende soorten resistente commensalen kan er tijdens een behandeling met antibiotica uitwisseling ontstaan van resistentiefactoren tussen soorten zodat aanvankelijk gevoelige bacteriën snel resistent worden en de behandeling faalt.

Meer info:
www.red-antibiotica.org


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram