Heb je een dipje? Een glaasje sap van cassis helpt!

123-zwartebes-sap-8-24.jpg

nieuws Sap van cassis zou een interessante werking hebben als je humeur in de knoop zit, vooral als je je depri voelt.

Het weldadig effect van rode vruchten werd al in tal van studies onderzocht, vooral de antioxiderende werking ervan werd onder de loep genomen. Er werden testen uitgevoerd zowel op dieren als op mensen en die bevestigen allemaal dat het belangrijk is om voldoende hoeveelheden rode bessen te voorzien in een gezond voedingspatroon. In deze groep neemt de cassis (zwarte bes) een zeer specifieke plaats in omdat ze een zeer grote hoeveelheid vitamine C en kalium bevat. Die dragen bij tot een goede gezondheid van de huid, het bestrijden van vrije radicalen, de efficiëntie van het immuunsysteem en een optimale nierwerking. Ze zouden tevens uitstekende ontstekingsremmers zijn en een positief effect hebben op cholesterol.

Een Brits team van de Universiteit van Northumbria heeft onderzocht welke positieve invloed die bessen hebben op het humeur. Ze deden de test bij een aantal vrijwilligers tussen de 18 en de 35 jaar die ze in twee groepen verdeelden. De ene groep kreeg dagelijks 25 cl cassis-sap te drinken, de andere groep kreeg dezelfde hoeveelheid van een placebo met cassis-smaak.

Wat zijn de resultaten? De cassis-drinkers hadden na enkele dagen een beter humeur (gelinkt aan betere mentale prestaties). De onderzoekers schrijven dit toe aan een effect op de monoamine-oxidase, een enzym dat trouwens ook in enkele antidepressiva ‘bewerkt’ wordt. Men mag natuurlijk niet beweren dat de cassis een mirakelbes is, maar het kan zeker geen kwaad om een glaasje cassis-sap te drinken als je je wat ‘down’ voelt ! Waarom zou je het niet eens proberen?

bron: Journal of Functional Foods (www.journals.elsevier.com/journal-of-functional-foods)

Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram