Uitbraak van bof in Gent

nieuws De voorbije weken werden een aantal studenten aan de medische faculteit van de Gentse universiteit besmet met bof. Ook buiten de universiteit zijn al besmettingen vastgesteld. Er zouden zowel niet-gevaccineerde als gevaccineerde jongeren besmet zijn. De universiteit heeft zijn studenten uitgelegd wat ze kunnen doen om besmetting te voorkomen of te beperken: voldoende de handen wassen, hoesthygiëne, thuis blijven als men ziek is, een inhaalvaccin voor wie in het verleden nog niet volledig (2 dosissen) gevaccineerd werd.

Voor kinderen in Vlaanderen geldt de aanbeveling 2 keer te vaccineren tegen bof, een eerste keer op 12 maanden, een 2de keer in het 5de leerjaar (op 10 jaar). Volgens de laatste vaccinatiegraadstudie (2008) heeft ongeveer 95% van de adolescenten (jongeren in het tweede jaar SO) één dosis gekregen en ongeveer 83% 2 dosissen. Bij jongeren aan de universiteit ligt dat percentage wellicht lager. Dat is nog te weinig om de circulatie van bof te doorbreken.

Bof is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het meest kenmerkende symptoom is een ontsteking van de speekselklieren. Het begint meestal met koorts en verschijnselen als spierpijn, hoofdpijn en malaise. Daarna komt er een zwelling van de speekselklier (parotis). De zwelling is binnen een week weer verdwenen. Bij jongens vanaf de puberteit kan de ziekte leiden tot een ontsteking van de teelballen (orchitis), wat steriliteit kan veroorzaken. Bij meisjes kan een ontsteking van de eierstokken optreden. In zeldzame gevallen kan bof leiden tot hersenvliesontsteking.

Het bofvirus wordt doorgegeven via druppels (hoesten, nauw contact). Bof is besmettelijk enkele dagen vóór het uitbreken van de symptomen tot ongeveer 9 dagen na het verdwijnen ervan. Wie de ziekte als kind heeft doorgemaakt, kan de ziekte niet meer krijgen.

De symptomen van bof verdwijnen meestal na 1 of 2 weken. Aangezien het om een virus gaat, heeft een behandeling met antibiotica geen enkele zin.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram