Begeleidingsprogramma OnderHUIDs voor chronische huidziekten in UZ Gent
nieuws
Op 25 november start de dienst Dermatologie in het Universitair Ziekenhuis Gent met een nieuwe reeks van het begeleidingsproject OnderHUIDs voor patiënten met chronische huidziekten. Het zorgprogramma focust op persoonlijke bewustwording en verrijking als therapeutische aanvulling op de klassieke medische behandeling.
Een ziekte bestrijden is meer dan het juiste pilletje nemen of het geschikte zalfje smeren. Er zijn immers verschillende factoren die de gezondheid beïnvloeden. Denk maar eens aan die gejaagde periode waardoor dat vervelend eczeem weer de kop opstak. Of aan de warme zomerzon die een opvallende psoriasisvlek deed verbleken.
Een aandoening is samenspel van veel factoren: onvoldoende inzicht in de ziekte, stress, emotionele ingesteldheid en economische status, drukkende omgevingsfactoren, sociaal netwerk en erfelijke kwetsbaarheid. Vaak ligt informatie over deze factoren niet binnen handbereik terwijl u net staat te popelen om ze beter te leren kennen of aan te pakken!
OnderHUIDs biedt mensen met psoriasis en atopisch eczeem een compact programma aan waarbij u uitgedaagd wordt om de verschillende facetten van uw ziekte te ontdekken en aan te pakken. U leert uzelf en uw huidziekte beter kennen wat het genezingsproces in een ander daglicht plaatst.
Het programma vormt een aanvulling bij de klassieke behandeling. Het zorgt ervoor dat die klassieke behandeling beter aanslaat of dat u gemotiveerder bent om de behandelingen vol te houden. U bent nauwer betrokken bij uw genezingsproces en neemt vooral mee de verantwoordelijkheid op voor uw eigen gezondheid.
Het zorgproject loopt over 20 weken en is opgebouwd rond 4 pijlers:
• algemene infosessie over huidziekten (inzichten in specifieke aandoeningen per patiënt, verwacht verloop, behandelingsmogelijkheden, resultaten, enz.);
• stressreductie (door aangeleerde technieken tegen psychiatrische stoornissen, mindfulness- of aandachtsmeditatie, verantwoord sporten en bewegen en yoga);
• levensstijlfactoren (praktische richtlijnen voor een betere slaap, gezonde voeding, rook- en alcoholstop, huidverzorging en praktische filosofie);
• feedbackconsultatie (individuele tweewegsevaluatie patiënt-begeleider(s) halverwege het programma, groepsevaluatie op het einde en terugkomdag na 6 maanden).
Het begeleidingsprogramma biedt plaats aan maximum 20 deelnemers. De reeks loopt van 25 november 2013 tot 15 mei 2014 in het UZ Gent.