Apps om huidkanker op te sporen ongeschikt

Laatst bijgewerkt: juni 2018
123-app-comp-consult-online-10-171.jpg

nieuws

De apps die momenteel op de markt zijn om huidkanker op te sporen, blijken onvoldoende geschikt. Ze komen in de meerderheid van de beoordelingen tot andere conclusies dan dermatologen die dezelfde huid onderzoeken. Dat blijkt uit onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum. De apps kunnen wel ingezet worden ingezet worden om met foto’s een moedervlek in de tijd te volgen, maar ze zijn ongeschikt om een betrouwbaar oordeel te vellen.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van de wetenschappelijke vereniging van dermatologen (NVD), werd bezoekers in academische centra in Leiden, Amsterdam, Maastricht en Rotterdam gevraagd of ze twee plekken op de huid konden aanwijzen die ze nader onderzocht wilden zien. Van die plekken werd een foto gemaakt met een app en daarna werd dezelfde plek beoordeeld door één of twee dermatologen, zonder dat de dermatoloog kennis had van de uitslag van de app. Met de apps, waarvoor moet worden betaald, kan een vlek via de telefoon wordt gescand. Een rating (bijvoorbeeld rood- geel -groen) geeft aan of een vlek een hoog risico heeft of niet. 

In totaal werden bij 125 mensen 199 verdachte plekjes nader bekeken. In veel gevallen (45 procent) lukte het niet een goede foto met de app te maken. Twee derde van de plekjes die door de app als ‘rood’ werden bestempeld (hoog risico) en 70 procent van de ‘gele app-rating’ (gemiddeld risico), waren een gewone moedervlek of een ouderdomswrat. Volgens de onderzoekers laat deze uitslag zien dat weinig waarde kan worden gehecht aan de diagnose die de apps stellen. Het leidt alleen tot onrust en hogere zorgconsumptie. 


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram