Tips voor een jongere huid

nieuws Rimpels, ouderdomsvlekken of kraaienpootjes: niemand ontkomt er aan. Vier tips van de dermatoloog om uw huid zo lang mogelijk gezond te houden.

1. Bescherm uw huid tegen de zon
Blootstelling aan UV-stralen in zonlicht is een heel belangrijke factor bij huidveroudering. Zonder gepaste bescherming ontregelen de UV-stralen de pigmentatie van de huid, waardoor u ouderdomsvlekken krijgt. De stralen breken ook elastine en collageen in de huid af, waardoor deze minder elastisch wordt en gemakkelijker rimpelt.
Meer zon op jonge leeftijd zet het huidverouderingsproces bovendien al vroeg in gang. Gebruik daarom op zonnige dagen zonnecrème van minstens factor 20.

2. Stop met roken
Roken maakt de huid minder elastisch. Ook de bloeddoorstroming vermindert in kleine bloedvaatjes en leidt tot een bleke teint. De rookbeweging zelf, het tuiten van de lippen, veroorzaakt bovendien sneller fijne lijntjes op de onder- en bovenlip.

3. Wissel uw slaaphouding af
Bepaalde slaaphoudingen veroorzaken lijnen in de huid. Niet verwonderlijk, want we liggen gemiddeld 8 van de 24 uur op een kant van ons gezicht. Daardoor vertoont de ene helft van het gelaat vaak meer lijnen dan de andere kant.

4. Let op expressie en mimiek tijdens spreken
Rimpels en lijntjes komen sneller voor bij mensen die veel expressie in het gezicht hebben tijdens het spreken. Iedereen kan tijdelijk enkele rimpels maken, bijvoorbeeld door te fronsen met het voorhoofd of boos te kijken. Normaal gaan die rimpels vanzelf weer weg, maar wie het vaak doet krijgt permanente expressierimpels.

Wondermiddeltjes?
Wondermiddeltjes tegen huidveroudering zijn er niet. Een aantal crèmes kunnen wel een beetje helpen, maar zijn zinloos zonder bijkomende zonbescherming. Een hydraterende crème beschermt de huid tegen uitdroging, wat belangrijk is maar zonder zonnebescherming niet helpt tegen rimpels. Crèmes met antioxydanten op basis van bijvoorbeeld witte thee, druivenpitolie of vitamine E kunnen de gevolgen van roken of zon misschien een beetje wegwerken. Crèmes met retinol verfijnen de huidstructuur en geven een egalere kleur. Crèmes met hyaluronzuur hebben een hydraterend en tijdelijk opspannend effect. Maar geen enkele van deze crèmes heeft een blijvend effect op rimpels.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram