Onnodig gynaecologisch onderzoek is te voorkomen

oog-microscoop.jpg

nieuws Gynaecologen verrichten soms extra of onnodig belastend en duur onderzoek bij vrouwen met vaginaal bloedverlies in de overgang. Bij dertien procent van de patiënten wordt weefselonderzoek gedaan terwijl dat volgens de behandelrichtlijn niet nodig is. In tien procent van de gevallen is het onderzoek onnodig uitgebreid.
Een vrouw in de overgang die last heeft van vaginaal bloedverlies kan een kwaadaardige woekering van het baarmoederslijmvlies of de baarmoederhals hebben. In Nederland hebben huisartsen en gynaecologen afspraken gemaakt en richtlijnen opgesteld hoe te handelen als deze klacht optreedt. De richtlijn adviseert om bij bloedverlies met een echo naar het baarmoederslijmvlies te kijken en alleen weefselonderzoek te verrichten als het slijmvlies verdikt is.
Uit het onderzoek van de universiteit van Utrecht blijkt dat de richtlijn bij zeventig procent van de patiënten goed wordt toegepast. Maar in dertien procent van de patiënten wordt onderzoek gedaan terwijl de echo een dun baarmoederslijmvlies laat zien. Daarmee worden niet meer gevallen van kwaadaardige woekeringen van het baarmoederslijmvlies opgespoord, het weefselonderzoek is dus onnodig. Bij tien procent van de patiënten was het slijmlies verdikt en werd inderdaad verder onderzoek gedaan, maar dit was onnodig uitgebreid.
Bij een gunstige uitgangssituatie, als het slijmvlies dun is, moet geen onnodig onderzoek gebeuren. En als het slijmvlies toch verdikt is, moet het onderzoek zo eenvoudig mogelijk zijn.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram