Start van de kritieke periode voor hooikoortslijders

Laatst bijgewerkt: maart 2019
123-hooikoorts-allerg-pollen-04-16.jpg

nieuws

Het nationaal surveillancenetwerk voor pollen lanceert een waarschuwing voor hooikoortslijders. De drempelwaarde voor grassenstuifmeel werd sterk overschreden te Brussel, wat een risicoperiode betekent voor mensen met een allergie voor dit type stuifmeel.

Na een uitzonderlijk intens stuifmeelseizoen van de bomen is het nu de beurt aan de kruidachtige planten om hun bloeiperiode te starten. De bloeiperiode van de grassen, een familie van een honderdtal soorten in België, is dit jaar vroeg gestart.

« Sinds begin mei werden er regelmatig kleine hoeveelheden grassenstuifmeel in de lucht waargenomen, wat reeds het begin aankondigde van een belangrijke stuifmeelgolf. Ondertussen bleven de grassenstuifmeelconcentraties relatief laag en het risico op allergie voor hooikoortslijders dus beperkt. » zegt Nicolas Bruffaerts, verantwoordelijke voor het nationaal pollen surveillance netwerk bij Sciensano.

Het hoogseizoen kondigt zich aan
Nu de drempelwaarde van 50 pollenkorrels per kubieke meter ver overschreden werd, namelijk 91 grassenstuifmeelkorrels op donderdag 24 mei, kondigt het hoogseizoen zich aan en zal het grootste deel van de mensen gevoelig voor dit type stuifmeel klinische symptomen van hooikoorts vertonen zoals:

Prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen
Niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, verlies van smaak- en reukzin, lopende neus, en in sommige gevallen jeuk achterin de mond of in de keel

De evolutie van de stuifmeelconcentraties in de lucht hangt in grote mate af van de weersomstandigheden. De onweersbuien zorgen ervoor dat het stuifmeel tijdelijk neerslaat op de grond. Maar opgepast, na de onweders heeft het stuifmeel de neiging zich snel opnieuw in de lucht te verspreiden, wat een snelle verhoging van het risico op allergie betekent.

De grassen, belangrijkste oorzaak van stuifmeelallergie
Grassen zijn de oorzaak van allergie bij ongeveer 1 op de 6 Belgen. Het gaat om kruidachtige planten waarvan de aren stuifmeel verspreiden wanneer ze in bloei staan. Grassen komen in het wild voor in weiden en wegbermen maar bepaalde graansoorten worden eveneens gekweekt.

Een verblijf aan de kust wordt aanbevolen aan mensen met een stuifmeelallergie, aangezien de hoeveelheden stuifmeel in de lucht er in het algemeen lager liggen.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram