Pollenalarm in België: symptomen hooikoorts gelijkaardig aan die van covid-19

Fotolia_ma,-allerg-vekoudh-niezen-hooiko-04-15.jpg

nieuws

De stations van AirAllergy, het Belgisch Aerobiologisch Surveillance Netwerk, melden dat het pollenseizoen van de els en de hazelaar is gestart. Mensen die gevoelig zijn voor dit soort stuifmeel of die in de buurt van deze bomen wonen, zullen waarschijnlijk de eerste symptomen van allergie voelen.

En de symptomen van hooikoorts zijn heel gelijkaardig aan die van een verkoudheid of corona: tintelingen, loopneus, tranende ogen, jeuk, ongemak aan de luchtwegen, hoesten, verstopte neus, verstopte sinussen, en zelfs verlies van reuk en smaak... In tegenstelling tot het corona- en rhinovirus, een van de belangrijkste veroorzakers van een verkoudheid, geeft een pollenallergie geen koorts of spierpijn.

Lees ook: Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?

Regen beperkt verspreiding pollen

Er is geen reden tot paniek, althans voorlopig niet: het regenachtige weer van de laatste dagen beperkt de verspreiding van stuifmeelkorrels. "We komen in een stadium waarin de concentratie van elzen- en hazelaarstuifmeel snel kan stijgen, tot wel duizend keer meer. Als het minstens enkele dagen droog blijft, kunnen de stuifmeelkorrels die voordien beperkt waren tot de bloeiwijzen, zich wel massaal in de lucht verspreiden", legt Lucie Hoebeke uit, wetenschappelijk medewerker van de afdeling Mycologie en Aerobiologie bij Sciensano.

Lees ook: Wat kan je doen om hooikoorts te voorkomen?

Zorgt de opwarming van de aarde voor meer allergieën?

Hoewel het vochtige weer, althans tijdelijk, de allergische reacties beperkt, legt Sciensano in een persbericht uit dat de stijging van de temperaturen het aantal allergische personen in het algemeen, in België en wereldwijd, kan doen stijgen. "De hoeveelheid stuifmeel die door elzen- en hazelnootbomen wordt uitgestoten, varieert sterk van jaar tot jaar, hoewel deze op lange termijn lijkt toe te nemen. Dit verschijnsel, dat ook in vele andere aërobiologische stations in de wereld is waargenomen, houdt verband met de geleidelijke stijging van de temperatuur. Als deze trend zich in België doorzet, kunnen we een verdere toename verwachten van het aantal allergische personen in onze bevolking en een toename van de ernst van de symptomen," besluit Lucie Hoebeke.

Lees ook: Waarom moet u voorzichtig zijn met neusdruppels en sprays?

Tips om de symptomen van hooikoorts te verlichten

  • Maak je neus schoon met een zoutoplossing.
  • Vermijd lichaamsbeweging en buitensportactiviteiten, vooral bij droog weer.
  • Draag een zonnebril.
  • Zorg ervoor dat je je haar regelmatig wast.
  • Gebruik tissues voor eenmalig gebruik.
  • Droog je kleren niet buiten.
  • Hou de ramen gesloten tijdens het rijden.
  • Vermijd het toevoegen van irriterende of allergene stoffen aan je omgeving (tabak, geurkaarsen, wierook, schoonmaaksprays, enz.).
  • Als je de kans krijgt, ga dan naar zee. Daar hangen minder pollen in de lucht.  
  • Wees waakzaam voor covid-19, want de symptomen kunnen een besmetting maskeren. 

Om de evolutie van het pollenseizoen te volgen, kan je AirAllergy raadplegen, zowel op de website als op de mobiele applicatie.

Lees ook: Mag je een nies inhouden?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram