Hooikoorts kan ook leiden tot voedselallergie

nieuws Ongeveer een derde tot de helft van de mensen die een stuifmeel- of pollenallergie (allergische rhinoconjunctivitis) hebben, ontwikkelen ook een allergie voor bepaalde fruit- of groentensoorten en noten. Men noemt dat een kruisallergie. Wanneer ze een van deze voedingsmiddelen eet, krijgen ze reacties in de mond, zoals een branderig gevoel, gezwollen lippen en tong, jeuk in de mond en aan de huig, soms ook een loopneus en/of tranende ogen. Die reacties worden samengevat onder de term oraal allergiesyndroom.

De belangrijkste kruisallergieën tussen pollen en voedingsmiddelen:
Ambrosia Appel, perzik
Alsem (bijvoet) Koriander, peterselie, kervel, venkel, selder, wortel
Berk (en boompollen
in het algemeen)
Aardappel, hazelnoot, abrikoos, amandel, appel, kers, kiwi,
meloen, paprika, peer, peterselie, perzik, pindanoot, pruim, selder, soja, tomaat, walnoot, wortel
Graspollen Aardappel, ananas, appel, banaan, erwt, graansoorten, hazelnoot, lychee, paprika, peer, pinda, selder, soja, tomaat, wortel.

Sommige mensen met hooikoorts hebben alleen gedurende het pollenseizoen klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Anderen hebben ook buiten het pollenseizoen klachten.

Deze klachten zijn meestal eerder vervelend dan ernstig. Uiterst zelden kan een dergelijke kruisreactie ernstiger klachten geven, zoals zwelling in de keel en ademhalingsproblemen, huiduitslag en maag-darmklachten. Bij louter mond-keelsymptomen hoeft het voedingsmiddel niet vermeden te worden.

Als de groenten of het fruit bewerkt (verhit) wordt, blijft de reactie meestal achterwege omdat het eiwit dat de allergische reactie veroorzaakt, gevoelig is voor hitte. Vandaar dat de meeste mensen wel appelmoes of hazelnootchoco verdragen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram