Effect hooikoorts op rijvaardigheid vergelijkbaar met alcohol

123-autor-hooik-natuur-bloemen-allerg-06-19.png

nieuws

Volgens een persbericht van Touring kan een hooikoortsaanval met veelvuldig niezen, tranende en gezwollen ogen leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties. Je kan het vergelijken met rijden onder invloed van 2 à 3 glazen alcohol, zegt Touring. Touring verwijst daarbij naar een onderzoek uit 2014 van het Universitair Medisch Centrum Maastricht.

Voor die studie ondergingen twintig hooikoortspatiënten onder verschillende omstandigheden een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen. De vrijwilligers kregen eerst een neusspray toegediend die pollen bevatte. Vervolgens werd de helft van deelnemers behandeld met een spray tegen hooikoorts, de andere helft kreeg een placebo. De deelnemers moesten een uur met de wagen rijden, aan een constante snelheid van 95 km per uur. Meetapparatuur op de wagens ging na of de deelnemers tijdens het rijden zijwaartse bewegingen maakten. Deelnemers met onbehandelde hooikoorts vertoonden meer zijwaartse afwijkingen dan de deelnemers die behandeld werden.

Daardoor stijgt de kans op ongevallen, en de afwijking was bovendien onder bepaalde omstandigheden vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 0,05 - de wettelijk toegestane norm in veel landen.

Hooikoortsmedicatie herstelde de rijvaardigheid van de patiënten voor een groot gedeelte. Volgens de onderzoekers moeten artsen hun patiënten goed informeren over de risico's van hooikoorts, en ook het advies moeten geven om hun aandoening te behandelen. Vooral als er ook sprake is van andere invloeden die de rijvaardigheid kunnen doen afnemen, bijvoorbeeld door gebruik van medicijnen of andere ziektes.

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts?

Bronnen:
www.touring.be
onlinelibrary.wiley.com


Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram