Vooral bij homomannen blijft HIV-infecties hoog

nieuws In 2007 noteerde het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid 1.051 nieuwe diagnoses met hiv in België. Het aantal nieuwe diagnoses dat in België wordt vastgesteld, blijft al ongeveer vijf jaar rond de duizend schommelen.
58 % van het aantal nieuwe diagnoses wordt daarbij vastgesteld bij mensen die geen Belgische nationaliteit hebben.
Van 2000 tot 2006 is er een toename van het aantal nieuwe diagnoses bij Belgen. 88% van de nieuwe diagnoses bij Belgen worden vastgesteld bij mannen. In bijna drie op vier van de gevallen werden deze mannen waarschijnlijk besmet via homoseksuele overdracht. Opvallend is het stijgende aandeel van jonge homomannen (-30 jaar) daarin.

Van de 311 nieuwe diagnoses vastgesteld bij Belgen verliepen er 197 via homoseksuele contacten. Ongeveer een derde van de nieuwe diagnoses bij Belgen gebeurde via heteroseksuele overdracht. In 2007 was er geen toename van het aantal nieuwe diagnoses bij homomannen, maar het is te vroeg om te concluderen dat de stijging is gestopt. Opvallend is de stijging van het aantal hiv-diagnoses bij jonge homomannen. Meer dan 1 op 7 van de nieuwe diagnoses in 2007 was jonger dan 25 (15%), bijna 1 op 3 was jonger dan 30 (32%). In 2003 was dit 21%.
Bij de 416 diagnoses bij niet-Belgen merken we bij mannen ook een toename van diagnoses veroorzaakt door homoseksuele contacten, dit is verdubbeld sinds 2000. Daarbij gaat het in de eerste plaats over mannen uit buurlanden, waar eveneens een stijging wordt opgetekend van het aantal nieuwe diagnoses onder homomannen. Toch blijft het aantal nieuwe diagnoses bij niet-Belgen, vastgesteld in België, in de eerste plaats veroorzaakt door heteroseksuele overdracht. Dit weerspiegelt dan weer de epidemie in Sub-Saharaans Afrika, waar België nog steeds nauwe banden mee heeft.
De oorzaken van het hoge aandeel van homomannen zijn zeer divers en complex, en werken op elkaar in. Belangrijkste oorzaak is wellicht dat er meer mannen met hiv binnen de doelgroep voorkomen. Het aantal mensen met hiv dat in goede gezondheid verkeert dankzij de verbeterde medicatie, neemt steeds toe. Een groot deel van hen is ook seksueel actief. Tegelijkertijd is hiv net door die verbeterde medicatie (en het stigma dat nog steeds kleeft aan een hiv-infectie) minder zichtbaar dan ooit tevoren.

Een andere oorzaak is het toegenomen aantal besmettingen met seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) binnen de doelgroep. Iemand met hiv die besmet is met een soa , besmet sneller anderen met hiv. Omgekeerd geldt ook dat iemand met een soa ontvankelijker is voor een besmetting met hiv.
De stijgende trend bij jonge homomannen verklaren is ook niet eenduidig. Mogelijke oorzaken zijn dat jongeren de idee hebben dat hiv en aids geen realiteit is in hun eigen generatie. Daarnaast weten we dat jongeren kortdurende relaties hebben die in hun ogen echter wel vaste relaties zijn, waarin ze zich veilig en beschermd voelen. In deze ‘vaste’ relaties wordt het condoom vaak weggelaten zonder dat beide partners zich hebben laten testen. Net daardoor kan iemand in een schijnbaar vaste relatie besmet raken en al enkele maanden later in een nieuwe “vaste” relatie de besmetting doorgeven.
Info: Sensoa.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram