Meer hoge bloeddruk tijdens de winter

nieuws Tijdens de wintermaanden zijn er meer mensen met hoge bloeddruk (hypertensie) dan in de zomer, zo heeft onderzoek aangetoond.
Dit heeft in beperkte mate met het koude weer te maken: koude temperaturen veroorzaken een verhoging van de vaatweerstand, waardoor de bloeddruk kan verhogen. Ook andere vaat- en hartaandoeningen kunnen daardoor verergeren. De voornaamste reden is echter niet het koude weer, maar wel andere, leefstijlgebonden factoren. In de winter bewegen we meestal minder, eten we meer, en eten we ook ongezonder (meer vet, meer zout, meer alcohol, enz.).
Vooral rond de eindejaarsperiode lijkt de bloeddruk hoger te liggen en komen er ook meer cardiovasculaire accidenten voor. Ook dat heeft vooral te maken met de overvloedige feestmaaltijden en het overmatige drankgebruik. Bovendien zou ook de eindejaarsstress kunnen meespelen: stress om cadeautjes te kopen, om het feestmaal bereid te krijgen, enz.


Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram