Meer gezondheidsklachten na wateroverlast

123-overstroming-water-06-19.png

nieuws

Er is een verband tussen directe blootstelling aan overstromingswater en acute maag-darminfecties en luchtweginfecties. Mensen die met dit water in contact komen, hebben een 3 tot 5 keer hogere kans op (milde) gezondheidsklachten zoals diarree, overgeven, keelpijn of huidklachten, in vergelijking met mensen die niet in contact kwamen met het overstromingswater. Dat blijkt uit een studie door het Nederlandse RIVM. 

Door klimaatverandering zullen we vaker te maken krijgen met intensievere regenval, wat leidt tot overstromingen als het riool het water niet kwijt kan. Het regenwater op straat of in huis kan verontreinigd zijn met opborrelend rioolwater dat uit de riolering omhoog komt. Als de riolering overstroomt komt er water op straat dat veel bacteriën en micro-organismen bevat. Ook verontreinigingen zoals hondenpoep en vogelpoep zijn in het water aanwezig. In een eerder, kleiner onderzoek was al aangetoond dat bij mensen die in contact komen met overstromingswater meer gastro-intestinale en respiratoire klachten voorkomen. Dat onderzoek werd nu op grotere schaal herhaald. 

Na overstromingen in de zomer van 2015 stuurden de onderzoekers een vragenlijst uit naar gezinnen in een gebied waar een overstroming plaatsvond. Afhankelijk van het soort contact met het water, kunnen verschillende milde gezondheidsklachten ontstaan. Uit het onderzoek blijkt dat handcontact met het water vooral verband houdt met maag-darm- en huidklachten, terwijl fietsen of wandelen door water op straat, waarbij het water opspat, kan leiden tot luchtwegklachten. Vervuild straatwater op de huid gaf een 6,7 keer meer kans op huidklachten, ingeademd vervuild straatwater gaf 2,75 keer meer kans op luchtwegklachten (hoesten, keelpijn, verkoudheid), vervuild straatwater in de mond 4,4 keer meer darmklachten (diarree en overgeven).

Gemeenten zouden burgers goed moeten voorlichten over de risico’s van water op straat bij zware regenbuien, aldus de onderzoekers. Zeker waar kinderen spelen moeten de risico’s zo klein mogelijk gehouden worden, regels voor het opruimen van hondenpoep en de handhaving daarvan kunnen daarbij behulpzaam zijn.

Bronnen
www.rivm.nl/nieuws/wateroverlast-veroorzaakt-gezondheidsklachten
bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12879-019-3984-5
www.cambridge.org/core/journals/epidemiology-and-infection/article/gastrointestinal-influenzalike-illness-and-dermatological-complaints-following-exposure-to-floodwater-a-crosssectional-survey-in-the-netherlands/CEE40CF8ADCBFC4AF392371D71660A38
www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/wateroverlast-leidt-tot-meer-gezondheidsklachten.htm 


Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram