Voor jou gelezen op De Standaard

Woede-aanval vergroot kans op hartaanval

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Mensen die geregeld in woede uitbarsten hebben tot vijf keer meer kans op een hartaanval. Dat blijkt uit een studie van Harvard University waarover het European Heart Journal schrijft.

Voor hun onderzoek analyseerden de wetenschappers 6.000 hartaanvallen en beroertes. Uit het onderzoek bleek dat twee uur na een woede-uitbarsting het risico op een hartaanval 4,74 keer hoger was. Duizenden hartstilstanden per jaar zouden veroorzaakt worden door woede-uitbarstingen.

Volgens Elizabeth Mostofsky, één van de onderzoekers, is het risico relatief laag bij een eenmalige woede-uitbarsting, maar lopen mensen die geregeld in woede uitbarsten een groot risico. Bovendien zouden mensen die al eerder hartproblemen of andere gezondheidsproblemen hadden zoals diabetes of hoge bloeddruk een extra risico lopen.

Toch willen de onderzoekers nog geen verband leggen tussen woede-aanvallen en hartproblemen. Volgens Doireann Maddock van de British Heart Foundation is er meer onderzoek nodig om te bepalen of de fysische veranderingen in het lichaam bij een woede-aanval effectief een hartaanval kunnen stimuleren.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140304_01008653


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram