Wandelen tegen hartinfarct en beroerte

nieuws Nieuw onderzoek in het tijdschrift The Lancet laat zien dat het risico op hartinfarct en beroerte afneemt als diabetespatiënten dagelijks wandelen. De onderzoekers analyseerden de gegevens van ruim 9000 patiënten met gestoorde glucosetolerantie en een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten of een hoog risico daarop. Aan het begin van het onderzoek en na 1 jaar werd de fysieke activiteit gemeten met stappentellers. Hierna werd gedurende gemiddeld 5 jaar gekeken of patiënten een hartinfarct of beroerte kregen.

Patiënten die aan het begin van het onderzoek dagelijks meer wandelden, hadden een lager risico op een hartinfarct of beroerte tijdens de follow-up: 2000 stappen meer gaf een risicovermindering van 10%. Als patiënten het aantal stappen nog eens verhoogden met 2000 per dag ging er 8% extra van het risico af. De afname was onafhankelijk van het gewicht (BMI) tijdens het onderzoek. Tweeduizend stappen staat gelijk aan circa 20 minuten matig intensief wandelen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram