Maagbescherming nodig bij langdurig aspirinegebruik

nieuws Van de patiënten die acetylsalicylzuur slikken ter preventie van cardiovasculaire aandoeningen en bij wie maagbescherming nodig is, gebruikt slechts 46% daadwerkelijk de aanbevolen protonpompremmer. Dat blijkt uit een publicatie van het Nederlandse Nivel in BMJ Open.

Patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten krijgen vaak lage doses aspirine voorgeschreven voor de preventie van bijvoorbeeld een myocardinfarct of een beroerte. Aspirine vermindert het risico op hart- en vaatziekten, maar lage doses aspirine geven als bijwerking nogal eens maag- en darmklachten, wat kan uitlopen op een maagzweer of maagbloeding.
Sinds 2009 beveelt de Nederlandse Expertgroep Medicatieveiligheid (NEM) aan om vooral ouderen en mensen die een maagzweer hebben gehad gelijktijdig met aspirine een protonpompremmer voor te schrijven.

Toch wordt die aanbeveling in de praktijk maar matig nageleefd. Uit onderzoek binnen het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) blijkt dat in 2010 46% van de patiënten die daarvoor in aanmerking kwamen maagzuurremmers gebruikte. 36% krijgt geen maagzuurremmers voorgeschreven en 18% gebruikt ze onregelmatig. In totaal krijgt dus 54% geen behandeling volgens de aanbeveling van de Expertgroep.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram