Tips om meer groenten te eten

nieuws Volgens de Nederlandse hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk maakt een goed voornemen de meeste kans op slagen als het aan twee voorwaarden beantwoordt: het moet de eerste keer zijn dat we het voornemen maken en het moet een voornemen zijn waarvoor we iets moeten doen in plaats van iets te laten.
De All Day Long-campagne die de fruit- en groentenconsumptie wil promoten, werkte 10 goede voornemens uit om meer groenten en fruit te eten.

1. Elke maand zelf een groentesoort klaarmaken die we niet of niet goed kennen. Voorbeelden: pastinaak, Japanse andoorn, zoete aardappelen, verse tuinbonen, maïskolven, radicchio, patissons, shi-takes, peterseliewortels, daikon, bitternutpompoenen en courgettebloemen.

2. Elke maand een andere fruitsoort eten die niet of nauwelijks tot onze vaste aankopen behoort. Bij voorbeeld: kiwibessen, kaki’s, pompelmoezen, bramen, kruisbessen, pitahaya’s, ramboetans…

3. Geregeld een verse groentebereiding maken die we als verrassend smeersel op de boterham gebruiken. Bereidingen zoals auberginekaviaar, tomatenconfituur, gemarineerde paprika’s en wortelspread blijven in de koelkast een week goed.

4. Proberen eens per week de kinderen een minder klassiek groente- of fruittussendoortje mee te geven. Denk aan een stuk zelfgemaakte groentepizza, een potje met smeuïge wortelpuree (koud), zelfgedroogde appels of aardbeien in een chocoladejasje.

5. Ervoor zorgen dat er in de auto altijd een gezonde snack aanwezig is. Kwestie van in de files niet altijd te moeten terugvallen op snoep of koekjes. Je vindt zeker een zeker een plaatsje voor een klein bakje met kerstomaatjes of minikomkommers. Of voor enkele niet te grote peren of clementines.

6. Elke week zelfgemaakte soep meenemen naar het werk.
Al kunnen we die soep op het werk meestal opwarmen in een magnetron, vrijwel elke soep is ook lekker om te koud te eten of te drinken. Bovendien een goede manier om minder koffie te drinken en altijd een tussendoortje bij de hand te hebben.

7. De avocado herontdekken. Probeer ze eens in de vorm van een carpaccio of als dipsaus (guacamole of andere).

8. Twee keer per maand de groente bij onze hoofdmaaltijd roosteren in plaats van ze te koken, stomen, stoven of bakken. Gegrilde asperges, dunne wortels, paprika’, gehalveerde witloofkroppen… het zijn stuk voor stuk lekkernijen.

9. Vaker dan nu vers fruit eten bij het ontbijt. Uit het vuistje of gemengd met yoghurt, ontbijtgranen of müsli. Of gewoon op de boterham met een plakje kaas.

10. Collega’s nu en dan jaloers maken door bij de lunch of als tussendoortje iets verrassends te eten. Pak’ s uit met preistengels in tempura, een broccoliflan, bloemkoolbeignets of een fruitbrochette. 


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram