- nieuwsGezond ouder worden: voedingsrichtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad
- dossierMoet je (geschilde) aardappelen altijd wassen?
- dossierSeizoensgroenten en -fruit voor juni in België
- receptenRecept: barbecuesalade van wortel en kool met tahindressing
- videoEet je voor het klimaat beter lokale groenten en fruit?
Organische tomaten bevatten meer vitamine C en lycopeen

nieuws
Organisch gekweekte tomaten bevatten meer vitamine C, lycopeen en suikers dan gewone tomaten, aldus een onderzoek in het open access journal PLOS ONE. De organische tomaten waren gemiddeld 40% kleiner dan de gewone tomaten, maar ze bevatten meer vitamine C, lycopeen en suikers dan de gewone tomaten. De onderzoekers schrijven dit toe aan het feit dat de organische tomaten met meer stress te maken krijgen en zich daartegen wapenen door de aanmaak van extra suikers en anti-oxyderende stoffen zoals lycopeen.
Aurelice B. Oliveira, Carlos F. H. Moura, Enéas Gomes-Filho, Claudia A. Marco, Laurent Urban, Maria Raquel A. Miranda. The Impact of Organic Farming on Quality of Tomatoes Is Associated to Increased Oxidative Stress during Fruit Development. PLoS ONE, 2013; 8 (2): e56354 DOI: 10.1371/journal.pone.0056354
Lees ook: Bron van lycopeen: hoe gezond zijn tomaten?