Kan wortelsap het risico op kanker verminderen of de ziekte afremmen?

123-wortelsap-09-19.jpg

nieuws

Wortelsap past, zoals alle soorten groente en fruit, binnen een goede voeding om het risico op kanker te verlagen. Wortelsap is caloriearm, een bron van bètacaroteen en bevat daarnaast nog een aantal verschillende vitamines en mineralen.

Wortelsapconcentraten of supplementen met een hoge dosis aan bètacaroteen worden echter afgeraden, vooral voor mensen met een hoger risico op kanker.
In wortel zit, naast andere voedingsstoffen, veel bètacaroteen. Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor bèt acaroteen uit voeding, omdat bètacaroteen in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Bètacaroteen zit ook in bladgroente, koolsoorten, mango en mandarijn of sap daarvan. Bètacaroteen wordt ook wel gebruikt als geel/oranje kleurstof in voedingsmiddelen (E 160a). Bij langdurig gebruik in een hoge dosis kan de kleur van de huid oranje worden.

In Finland en Amerika zijn studies gedaan waarbij grote groepen rokers en mensen met blootstelling aan asbest in het verleden dagelijks een hoge dosis bètacaroteen kregen of een placebo (nep supplement). Men verwachtte en hoopte dat bètacaroteen rokers zou beschermen tegen longkanker, omdat dit ook bij muizen werd gezien. Tijdens de studie ontdekten de onderzoekers echter dat de deelnemers die bètacaroteen kregen juist vaker longkanker ontwikkelden dan degenen die het placebo hadden gekregen.

Wortelsap en andere groenten en fruit rijk aan bètacaroteen passen binnen een gevarieerde voeding. Gevarieerd wil zeggen dat veel verschillende soorten groente en fruit worden gebruikt omdat dat de beste garantie is dat alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen komen. Iedere soort bevat verschillende waardevolle stoffen. Groentesappen (zelfgemaakt of kant-en-klaar gekocht) zijn caloriearm. Dat kan bijdragen aan een goed gewicht en dat is een belangrijke bijdrage aan het verminderen van het risico op kanker.

Hoge doses bètacaroteen zijn niet veilig om te gebruiken. Voedingsmiddelen bevatten van nature kleine hoeveelheden bètacaroteen en dat is gunstig en veilig. Dat ligt anders bij wortelconcentraten en supplementen. Het advies is om niet meer dan 15 mg bètacaroteen per dag binnen te krijgen in de vorm van supplementen. Wanneer echter een gevarieerde voeding met voldoende groenten en fruit wordt gebruikt zijn supplementen met bètacaroteen niet nodig.

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram