Is tomatenketchup goed voor het hart?

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Volgens een studie van de Universiteit Maastricht bevat tomatenketchup verschillende stoffen die de ontwikkeling, en het verergeren van hart- en vaatziekten kunnen tegengaan.

Het is bekend dat de afzonderlijke bestanddelen lycopeen, vitamine C en E een beschermend effect hebben op de ontwikkeling van hartaandoeningen. Met dit onderzoek wilde men nagaan wat het effect zou zijn van een combinatie van deze bestanddelen in tomaten en tomatenketchup. Tomaten bevatten lycopeen, dat de tomaat haar kenmerkende rode kleur geeft. Nadat tomaten zijn verhit, is lycopeen beter toegankelijk en biologisch actiever.

Zes proefpersonen aten maaltijden met en zonder tomatenketchup. De mannen die de tomatenketchup hadden gegeten, waren beter beschermd tegen de ontwikkeling van hartaandoeningen, gezien het verlaagde niveau van ‘disease initiators’ in het bloed.

Het gaat om een zogenaamde pilotstudie om na te gaan of verder, groter onderzoek interessant zou kunnen ijn. Het is dus te vroeg om hieruit het besluit te trekken om meer ketchup te gaan eten.

De studie werd gesteund door H.J. Heinz, die de tomatenketchup verstrekte en ook deels de onderzoekskosten financierde.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram