Groenten voor de kinderen

dossier Groenten zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding en kunnen moeilijk worden vervangen door andere voedingsmiddelen of vitaminepreparaten. Het ruime aanbod vormt een rijke bron voor vitaminen, mineralen en andere voor de gezondheid waardevolle stoffen zoals vezels, antioxidanten, flavonoïden en carotenoïden. De aanbeveling is om elke dag een ruime portie groenten te eten en daarbij volop te variëren.

Deze gezondheidstip geldt ook voor kinderen en daar loopt het wel eens mis. Wat kan je doen als kinderen zeggen ‘ik lust geen groenten’, ‘groenten zijn vies’ en vervolgens weigeren groenten te eten?

Hoe doen we het?

• Kinderen moeten bepaalde groenten zoals spruitjes, witloof en champignons leren eten. Dring ze niet op maar schrap ze ook niet voorgoed van het menu. Schenk er niet te veel aandacht aan en probeer ze geleidelijk aan weer te introduceren. Er is veel kans dat het na een paar keer proeven wel wordt gegeten.

• Laat kinderen aan nieuwe smaken wennen door ze af en toe een klein schepje te laten proberen. Dit helpt je kind ook zijn of haar smaken uit te breiden. Variatie is belangrijk.

• Variatie in de bereiding kan ook helpen: bijvoorbeeld de groenten door aardappelpuree gestampt, extra groenten door spaghetti of op een pizza, rauw witlof in een salade in plaats van gekookt.

• Grote porties schrikken af. Geef kleine porties (bijscheppen kan nog altijd) en gebruik je fantasie: versier het bord of vertel er een leuk verhaal bij.

• Geef reepjes of schijfjes rauwe groenten mee in de brooddoos als beleg.

• Betrek de kinderen bij de voorbereiding van de maaltijd. Dit kan stimulerend werken om toch bepaalde groentesoorten te proeven.

• Dwing kinderen nooit te eten. Misschien heeft dwang één keer resultaat, maar op de lange duur heeft het geen zin.

• Appelmoes lusten ze vaak wel, maar appelmoes behoort tot de groep van het fruit en is dus geen goede vervanger van groente.

Lees ook: Weetjes en tips om meer groenten te eten

bron: Nice

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram