Onderzoek naar overlijden kinderen na griepprik

nieuws In Nederland onderzoekt het centrum voor bijwerkingen Lareb de doodsoorzaak van twee kinderen die vlak na de inenting tegen Mexicaanse griep zijn overleden.
Eén kind van drie jaar had een ernstige hartafwijking en overleed vijf dagen na vaccinatie. Het tweede kind kreeg na de griepprik koorts en stierf een dag na toediening van het vaccin.
Volgens het Lareb zijn er geen aanwijzingingen dat er een verband bestaat met het griepvaccin, maar voorlopig kan dat ook niet worden uitgesloten.
Na de eerste vaccinatieronde tegen de Mexicaanse griep heeft Lareb 4271 meldingen van mogelijke bijwerkingen binnengekregen. Het merendeel van de meldingen betrof milde reacties, zoals pijn of roodheid op de infectieplaats en lichte spierpijn. Bijna 1900 meldingen hadden betrekking op het vaccin Focetria, 2373 meldingen op het vaccin Pandemrix (dat ook in België wordt gebruikt). Lareb onderzoekt of de gemelde bijwerkingen inderdaad het gevolg waren van de vaccinatie. Uit eerder onderzoek van het Lareb bleek dat ongeveer eenderde van de gevaccineerden last heeft van lichte bijwerkingen.
(meer info: www.lareb.nl).
In Frankrijk heeft het Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé (Afssaps) begin december 2009 in totaal 17 meldingen binnengekregen van mogelijke ernstige bijwerkingen (op een totaal van meer dan 1,5 miljoen vaccinaties). Er werd ook één geval van het Guillain-Barré syndroom gesignaleerd, maar uiteindelijk bleek het niet om dat syndroom te gaan.
Voor België zijn voorlopig geen cijfers beschikbaar over meldingen van mogelijke bijwerkingen van het griepvaccin.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram