Laser: een goede eerste optie om glaucoom te behandelen?

123_glaucoom_oogarts_2021.jpg

nieuws Glaucoom is de tweede belangrijkste oorzaak van blindheid wereldwijd. 2% van de Belgen ouder dan 40 lijdt aan glaucoom. Net zoals een te hoge bloeddruk kan je glaucoom hebben zonder dat je er al iets van merkt. Vaak wordt het dan ook per toeval ontdekt, bij een routinecontrole bij de oogarts. De meest voorkomende oorzaak van glaucoom is een te hoge oogdruk. Die oogdruk zorgt ervoor dat de oogzenuw langzaam afsterft waardoor het zicht onherstelbaar vermindert.

Oogdruppels
Tot nu toe was de eerste stap in het behandelen van glaucoom het opstarten van oogdruppels die de druk verlagen. Die zorgen meestal voor een goede verbetering van de oogdruk, maar ze moeten levenslang ingedruppeld worden, wat een therapietrouw vraagt en een duidelijke kost heeft. Soms hebben ze ook op lange termijn neveneffecten: ze kunnen rode ogen veroorzaken, irritatie en van tijd tot tijd allergie.
Laser
Een nieuwe aanpak is het gebruik van een laser die de druk doet dalen, nog voordat er druppels worden opgestart. Dit soort laser noemt een SLT laser, wat staat voor Selectieve Laser Trabeculoplastie.
“Een behandeling met SLT laser is recent bewezen even effectief als de meest voorgeschreven glaucoomdruppels”

SLT is een pijnloze procedure van een paar minuten zonder duidelijke ongemakken. De eerste dagen zijn de ogen wat gevoeliger aan licht en kunnen ze wat roder zijn. Het drukdalend effect ontstaat meestal een paar weken na de behandeling. In 80% van de gevallen is zo’n SLT behandeling al voldoende om de druk te doen dalen tot een veilig niveau, zo werd aangetoond in de LiGHT studie die werd gepubliceerd in de Lancet. Druppels zijn in dat geval dus niet meer nodig, opvolging sowieso wel. Die effectiviteit is dezelfde als de oogdruppels die meestal worden voorgeschreven, de prostaglandines.

Lees ook: Wat is glaucoom en kan je het voorkomen?

Bij een onvoldoende effect kan een tweede laserbehandeling soms helpen. Sowieso zijn er geen nadelen aan zo’n laserbehandeling, in het worst-case scenario is ze gewoon onvoldoende en dan gaan uiteindelijk toch oogdruppels nodig zijn.

De meeste patiënten met glaucoom zijn uiteindelijk geholpen met een laserbehandeling of één of meerdere oogdruppels. In zeldzame gevallen is toch uiteindelijk een echte ingreep nodig waarbij de druk via een stent of shunt sterker verlaagd wordt.

Sowieso kan met de nieuwe inzichten over de SLT-laserbehandeling de last van veel glaucoompatiënten al heel wat beperkt worden.

Bron:
https://www.thelancet.com

Auteur:
Dr Charlotte Renier, Oogkliniek Brugge

Lees ook: Kan het kwaad om in je ogen te wrijven?


Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram