Vier op de tien Belgen weten te weinig over gezondheid

123-tek-hart-ekg-gezondh-170-10.jpg

nieuws

Volgens een onderzoek van de UCL in samenwerking met CM, hebben drie Belgen op de tien een beperkte kennis over gezondheid en heeft een op de tien zelfs te weinig vaardigheden om gezonde keuzes te maken. Dat maakt dat vier op de tien Belgen over te weinig gezondheidsvaardigheden beschikken om een gezond leven te leiden. Daarmee scoort België vergelijkbaar met de meeste andere Europese landen (European Health Literacy Survey 2011), maar slechter dan bijvoorbeeld Nederland. Hoe korter de scholing, hoe lager de kennis over gezondheid (zie bijlage). Van de mensen met enkel een diploma lager onderwijs heeft 34 procent beperkte gezondheidsvaardigheden, en 19 procent onvoldoende. Meer dan de helft van deze kortgeschoolde mensen heeft dus moeilijkheden om gezonde keuzes te maken en de juiste stappen te zetten als ze ziek zijn. Ter vergelijking: bij de hooggeschoolden beschikt slechts 4 procent over onvoldoende gezondheidsvaardigheden.

De onderzoekers gingen ook na of een goed niveau van gezondheidsvaardigheden kan helpen om, ondanks het nadelige effect van een lager opleidingsniveau, toch gezonde keuzes te maken met betrekking tot roken, voeding, beweging en gebruik van geneesmiddelen. Zij stelden vast dat er een effect is, waardoor het nut van gezondheidsopvoeding en duidelijke informatie is aangetoond.


Laatst bijgewerkt: oktober 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram