Leefstijl heeft invloed op darmflora

123-afb-darmen-vergrootgl-bact-07-15.jpg

nieuws Voeding en medicijngebruik beïnvloeden de darmflora en hebben effect op de diversiteit van de darmflora, en daarmee vermoedelijk ook op onze gezondheid. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Voor het onderzoek is ontlasting verzameld bij meer dan 1100 personen uit het LifeLines bevolkingsonderzoek, waarin de gezondheid van 165.000 inwoners van Noord-Nederland wordt gevolgd. Het DNA van de bacteriën en andere micro-organismen in de darm is vervolgens geanalyseerd. Naast ontlasting is ook informatie verzameld over dieet, medicijngebruik en gezondheid.
Bijzonder aan deze studie is dat een groep gewone mensen is onderzocht. Daarnaast is de omvang van de groep groot, en is het DNA in detail bestudeerd. Normaal gesproken kijken onderzoekers maar naar één bepaald stukje DNA waarmee verschillende groepen bacteriën min of meer te onderscheiden zijn. Hier werd het complete DNA in kaart gebracht, wat meer gedetailleerde informatie over bacterietypen oplevert.
Hierdoor was het mogelijk te zoeken naar factoren die de samenstelling van de darmflora (alle darmbacteriën die iemand heeft) veranderen. Dat bleken er zeer veel te zijn.

Dieetfactoren
Mensen die regelmatig yoghurt of karnemelk gebruiken hebben bijvoorbeeld een grotere diversiteit aan bacteriesoorten in hun darm. Ook koffie en wijn stimuleren de diversiteit, terwijl volle melk of een calorierijk dieet die juist verlaagt.
In totaal vonden we 60 dieetfactoren die invloed hebben op de diversiteit. Wat dat precies betekent is nog moeilijk te zeggen. Maar er bestaat een goede correlatie tussen diversiteit en gezondheid: meer diversiteit is beter.

Geneesmiddelen
Naast voeding hebben ook minstens 19 verschillende soorten medicijngebruik invloed op die diversiteit. Dat geldt onder meer voor maagzuurremmers antibiotica en het middel metformine, dat suikerpatiënten gebruiken.

Bon:
http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/invloed-lifestyle-op-darmbacteri%C3%ABn.aspx
http://science.sciencemag.org/content/352/6285/565.full


Laatst bijgewerkt: mei 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram