1 Belg op 100 gaat 5 jaar lang niet naar de dokter

Fotolia_dr-stet-oz-consult-19-15.jpg

nieuws In een vorige studie over de zorgconsumptie in België stelden de Onafhankelijke Ziekenfondsen vast dat 7% van de Belgen nooit een bezoek aan de huisarts of tandarts brengt, geen medische onderzoeken laat uitvoeren, nooit naar het ziekenhuis gaat, … Blaken ze dan zodanig van gezondheid? Of zijn er andere redenen waarom ze zich niet laten verzorgen? In een nieuwe studie probeerden de Onafhankelijke Ziekenfondsen een profiel op te stellen van de bevolkingsgroep ‘die niet naar de dokter gaat’. Op die manier konden de Onafhankelijke Ziekenfondsen een profiel opmaken van de niet-gebruiker van geneeskundige verzorging.

• Het geslacht – Er zijn meer mannen die zich niet laten verzorgen dan vrouwen: ze vertegenwoordigen 68% van de niet-gebruikers van geneeskundige verzorging, terwijl ze 49% van de bevolking uitmaken. Een vaststelling die geldt voor alle leeftijdsgroepen.
• De leeftijd – Niet-gebruikers van geneeskundige verzorging zijn duidelijk jonger dan de rest van de bevolking: ze zijn gemiddeld 32 jaar (terwijl de gemiddelde leeftijd 39 jaar is). Over het algemeen wordt er tussen de 20 en 40 jaar het minst vaak een beroep gedaan op geneeskundige verzorging.
• Burgerlijke staat - In 59% van de gevallen zijn het alleenstaanden die niet naar de dokter gaan. Getrouwd zijn verhoogt dan weer de kans dat een persoon zich laat verzorgen.
• Professioneel statuut - 24% van de zelfstandigen doet geen beroep op geneeskundige verzorging. Wat nog opvallender is: 1 op de 3 zelfstandigen gaat op 5 jaar tijd niet één keer bij een dokter langs.
• Woonplaats – Brussel kent het hoogste aantal inwoners die passen voor geneeskundige verzorging: het aantal niet-gebruikers van verzorging ligt 1,6 keer hoger dan bij de totale bevolking. Over het algemeen vinden we in gemeentes met een laag mediaaninkomen de meeste niet-gebruikers van geneeskundige verzorging terug.

Waarom focussen op deze bevolkingsgroep?
Verkeren niet-gebruikers van geneeskundige verzorging in uitstekende gezondheid en hebben ze daarom geen nood aan geneeskundige verzorging? Niet noodzakelijk. Deze personen zijn misschien niet ziek, maar ze doen ook niet aan terugbetaalde preventie: geen controlebezoek bij de tandarts, geen vaccins, geen check-up bij de gynaecoloog, enz. Dit gedrag kan op lange termijn een invloed hebben op hun gezondheidstoestand en op de kosten voor de gezondheidszorg. Preventie- en sensibiliseringscampagnes zouden de bevolking ertoe moeten aanzetten om zich meer om hun gezondheid te bekommeren. Zeker de zelfstandigen zouden hier baat bij hebben: hun gedrag verschilt namelijk van de loontrekkenden, terwijl ze nochtans dezelfde terugbetaling genieten voor hun geneeskundige verzorging.

bron: www.mloz.be

Laatst bijgewerkt: maart 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram