‘Broodje gezond’ niet altijd zo gezond

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Een zogenaamd ‘broodje gezond’ is vaak helemaal niet zo gezond. Uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond blijkt dat een gemiddeld broodje gezond te veel zout en te weinig groenten bevat. En het aantal calorieën zit met 400 kcal aan de hoge kant. De Nederlandse Consumentenbond testte veertien broodjes gezond in bekende ketens en tankstations, de meeste met filialen in België.
Om echt gezond te zijn moet het broodje minstens vijftig gram groenten bevatten. De meeste bleven daar ruim onder. Sommige broodjes haalden zelfs met moeite 10 gram, wat neerkomt op een verdwaald blaadje sla en een schijfje tomaat.

De populaire Vlaamse benaming ‘een smoske’ benadert vaak beter de werkelijkheid. Meestal gaat het om een (witte) sandwich met kaas, hesp of hesp én kaas met wat blaadjes sla, een paar schijfjes tomaat en komkommer, eventueel een paar schijfjes hard gekookt ei, al dan niet bestrooid met mayonaise. Er bestaan allerlei varianten met bv. kippe- of kalkoenfilet, met Italiaanse of Griekse geitekaas, met zalm of tonijn uit blik, enzovoorts. Maar het blijft hoe dan ook altijd een vrij vettig en calorierijk spul, waarbij de groenten vooral een cosmetische rol vervullen. Een broodje tonijnsalade bijvoorbeeld, is meestal bereid met normale mayonaise (met 100 calorieën per eetlepel) en kan net zoveel calorieën en vet bevatten als een hamburger. Probeer eens magere kalkoen of kippenborst of probeer zelf eens tonijn uit blik te combineren met Hüttenkäse of avocado, een veel gezonder alternatief.

Een echt “broodje gezond” bestaat uit twee sneetjes bruin brood belegd met een sneetje ham of kaas of ei en flink wat rauwkost. Een broodje met driedubbel beleg, een blad sla, een schijfje tomaat en een klodder mayonaise is geen “broodje gezond” meer.

Ook de zogenaamde ‘Ecosmos’ die door Velt, de Vereniging voor Ecologische Leef- en Teelwijze, wordt aangeprezen (zie www.ecosmos.be) verschilt in wezen niet zoveel van de gewone smos. Een Ecosmos met ‘kruidige paté’ van 200 g levert 263 kcal en bevat 7,8 g eiwit, 22,6 g vet en 7 g koolhydraten. Een ecosmos met ‘Champignonsalade’ van 200 g levert 276 kcal en bevat 2,2 g eiwit 28,4 g vet en 2,9 g koolhydraten.

Zelfs als we ervan uitgaan dat het hier hoofdzakelijk om ‘goede’, niet-verzadigde vetten gaat, zijn deze ecosmossen veel te vet en veel te energierijk, en zijn ze niet beter of slechter dan de gewone smos van om het even welke broodjeszaak. Alleen is hij vegetarisch en zijn de groenten biologisch gekweekt. Maar voor uw gezondheid of uw lijn maakt dat geen verschil uit.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram