Zelfgebakken friet gezonder

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Volgens een Nederlands onderzoek is zelfgebakken frieten gezonder dan de friet uit de snackbar. Dat heeft te maken met het feit dat in de horeca nog veel frituurvet wordt gebruikt van dierlijke oorsprong of van geharde plantaardige vetten. Die laatste bevatten veel zogeheten transvetzuren waarvan wordt aangenomen dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid, ondermeer voor hart- en vaatziekten. Wie een zakje friet koopt, krijgt gemiddeld 7 tot 8 g transvetzuren binnen, aldus het Nederlands onderzoek.

In frituurvet voor huishoudelijk gebruik ligt het gehalte transvetzuren tegenwoordig op ong. 10%, tegenover 20% enkele jaren geleden. Ook de (geharde) margarines bevatten vroeger relatief veel transvetzuren, maar tegenwoordig is dat percentage teruggedrongen tot 1 à 2 % (dus 1 à 2 g per 100g).

Aangenomen wordt dat een gemiddeld Westers dieet zowat 10 tot 15g transvetzuren per dag bevat, wat neerkomt op ongeveer een 5% van de totale energie-inname. Bij mensen die veel fast food en industrieel bereidde gebakjes, koekjes, chips en dergelijke eten, die eveneens veel transvetzuren bevatten, zou dit kunnen oplopen tot meer dan 30 g per dag. Sommige wetenschappelijke studies gaan ervan uit dat een vermindering van de consumptie van transvetzuren met 5g per dag kan leiden tot een vermindering van hart- en vaatziekten met 5%...

Moraal van het verhaal: als u frieten eet, bak ze dan liefst zelf in niet-geharde, plantaardige olie. Vervang de olie ook na een paar bakbeurten.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram